Ροή Άρθρων

Επιμόρφωσης αιρετών στα Καμένα Βούρλα από την ΚΕΔΕ

PDF μορφή

Στις 23 Οκτωβρίου 2015, ημέρα Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Τη συνάντηση διοργάνωσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, κ. Λουκάς Υπερήφανος καθώς και μεγάλος αριθμός Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων από όλη την Περιφέρεια.

Ο κ. Υπερήφανος, στην τοποθέτησή του, αφού αρχικά συνεχάρη τους διοργανωτές και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη προσωπικά, αναφέρθηκε στη σημασία της επιμόρφωσης, τονίζοντας: «Η λέξη επιμόρφωση, αυτή καθ’ αυτή, δίνει ιδιαίτερο νόημα στη σημερινή μας συνάντηση. Είναι πολύ σημαντικό να επιμορφώνονται και να ενημερώνονται διαρκώς οι Δήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και οι εργαζόμενοι των Δήμων, γιατί το έργο σήμερα τους είναι πιο κρίσιμο από ποτέ. Ο ρόλος μας δεν θα πρέπει να είναι η στείρα άσκηση εξουσίας, γιατί όταν ασκείς εξουσία στην ουσία απομακρύνεσαι από τον κόσμο. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονική περίοδο αποτελεί αδήριτη ανάγκη να εφοδιαζόμαστε με όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις αυτές προς όφελος των Δήμων μας και των τοπικών κοινωνιών».

Αναφερόμενος στη σημερινή δύσκολη κατάσταση για τους Δήμους και τη Χώρα γενικότερα, επεσήμανε: «Την ώρα που οι κρατικές επιχορηγήσεις φθίνουν – και θα συνεχίσουν να φθίνουν – όλοι οι Δήμοι, οι ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε πλάι – πλάι, να δείξουμε αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη, να διαδώσουμε καλές πρακτικές μας και να βρούμε τρόπους για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και περισσότερο έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται». Μάλιστα, εστιάζοντας στην υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020, ο κ. Υπερήφανος πρότεινε την συνεργασία των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ για τη σύσταση και λειτουργία μιας ομάδα έργου ή ενός τμήματος σε έναν υφιστάμενο φορέα (ΚΕΔΕ, ΕΕΤΑΑ, ΙΤΑ κ.α.), που θα αναλάβει την υποστήριξη και την μεταφορά τεχνογνωσίας στους Δήμους στο πλαίσιο της διαδικασίας προετοιμασίας και υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση από Προγράμματα που χρηματοδοτούνται απευθείας από τις Βρυξέλλες, χωρίς την παρεμβολή του Κεντρικού Κράτους.

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη με θέμα «Η νέα στρατηγική αντίληψη της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την μεταρρύθμιση του Κράτους» στην οποία παρουσιάστηκε συνοπτικά ο οδικός χάρτης και τα βήματα που θα πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε η Δημόσια Διοίκηση να εκσυγχρονιστεί και οι Δήμοι να αναλάβουν ένα ρόλο περισσότερο επιτελικό και όχι διεκπεραιωτικό, όπως ισχύει σήμερα. Στη συνέχεια εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, της ΕΕΤΑΑ, του «Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ)» και της «Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΕΤΑ Α.Ε.)» ανέλυσαν θέματα σχετικά με την επιχειρησιακή ικανότητα των Δήμων στην νέα Προγραμματική Περίοδο, την σημασία της τοπικής εταιρικότητας, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και γενικότερα των καινοτομιών και των νέων στοιχείων που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η ημερίδα έκλεισε με τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, με τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχο Δωρίδας, κ. Καπεντζώνη να διατυπώνει την ανησυχία του για τον κίνδυνο αποκλεισμού των «μικρών και μειονεκτικών» Δήμων από τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη υποστήριξής τους και τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ να διαβεβαιώνουν πως ήδη γίνονται κινήσεις για την υποβοήθηση των εν λόγω Δήμων, ενώ κύριο μέλημά τους αποτελεί η εξασφάλιση κονδυλίων από το Τομεακό Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας 2014 – 2020.

Video: