Ροή Άρθρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «7η συνεδρίαση Διοικητικού Συμβούλιου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας στην Κύμη»

PDF μορφή

20 Μαΐου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«7η συνεδρίαση Διοικητικού Συμβούλιου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας στην Κύμη»

 

Στην Κύμη συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, το Σάββατο 18 Μαΐου, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου, κ. Νίκου Μπαράκου.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου, κ. Σεραφείμ, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπανός, οι Βουλευτές Εύβοιας κ. Ζεμπίλης, κα Καραμπατσώλη και κα Καζάνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας, κ. Κελαϊδίτης, μέλη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Νίκος Σουλιώτης αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια για τη φιλοξενία του Δημάρχου, κ. Μπαράκου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και επεσήμανε: «Έχουμε καταφέρει μέσα από τη συνεργασία μας, σε επίπεδο Δήμων μέσω της Π.Ε.Δ., αλλά και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους βουλευτές αλλά και άλλους φορείς της Στερεάς Ελλάδας να πετύχουμε συλλογικές νίκες. Ως Π.Ε.Δ., συνεδριάζουμε σε όλους τους Δήμους για να ακούσουμε τα προβλήματά τους και στη συνέχεια να αγωνιστούμε κι εμείς, στο πλευρό κάθε Δήμου, για τη λύση τους. Δυναμώνουμε τη φωνή τους κατά 25 φορές, καθώς κάθε απόφαση της Π.Ε.Δ. μεταφράζεται σε μία ομόφωνη απόφαση των 25 Δήμων της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, γινόμαστε πρεσβευτές του κάθε Δήμου, όπως θα γίνουμε και για την πανέμορφη Κύμη, την οποία σίγουρα αξίζει να επισκεφθούν όλοι όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τις ομορφιές της Στερεάς Ελλάδας».

Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, κ. Νίκος Μπαράκος έθεσε υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ., μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Το ζήτημα της λειψυδρίας, και αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του φράγματος των Μανικίων, που θα δώσει νερό εξαιρετικής ποιότητας, όχι μόνο στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, αλλά και στην Δ.Ε. Αμαρύνθου του Δήμου Ερέτριας. Ο κ. Μπαράκος ανέφερε ότι το έργο έχει ωριμάσει μελετικά, ωστόσο πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής τα περιθώρια στενεύουν.
  • Την ανάγκη αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Εύβοιας και της διασύνδεσης της Εύβοιας και της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου, μέσω του λιμένος Κύμης, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, το κακό οδικό δίκτυο σε όλο το εύρος της Εύβοιας αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής.
  • Το θέμα του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων, που δημιουργεί μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση και δεν επιτρέπει στους Δήμους να επικεντρωθούν σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, καθότι έχουν έρθει σε θέση να αγωνίζονται βασικά για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
  • Την άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Ο κ. Μπαράκος επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης νέου χωροταξικού σχεδίου, για να καταστεί σαφές που μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις και που όχι. Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός για τις Α.Π.Ε., που θα σέβεται την αρχή της αναλογικότητας και δε θα μεταθέτει όλο το βάρος σε μία περιοχή, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, με τη Νότια Εύβοια.
  • Την υποστελέχωση των περιφερειακών Δήμων. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος διαχειρίζεται έργα αξίας 50 εκατ. ευρώ με 5 μόνο μηχανικούς. Ζήτησε να επιταχυνθεί η -αργή σήμερα- διαδικασία προσλήψεων και να εξορθολογιστεί η διαδικασία κινητικότητας, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί ένας υπάλληλος να μετακινείται σε άλλον φορέα, χωρίς να έχει ο Δήμος το δικαίωμα να ζητήσει την παραμονή του ή την άμεση αντικατάστασή του για την κάλυψη του κενού.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης αναδείχθηκαν και άλλα θέματα που απασχολούν τους Δήμους, όπως η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, που θα δημιουργήσει προβλήματα στην άμεση αποκατάσταση ζημιών, η ανάγκη χρηματοδότησης ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων για την κάλυψη των αναγκών τους και την ανακούφιση των δημοτών και η ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων για την προμήθεια μηχανημάτων έργων και εξοπλισμού πολιτικής προστασίας.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Νίκος Σουλιώτης ανέφερε: «Το σύνολο των αιτημάτων που διατυπώθηκαν σήμερα, θα συμπεριληφθούν στην απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου και θα υπάρξει άμεσα επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς για να διεκδικήσουμε τις απαιτούμενες λύσεις. Ο κ. Περιφερειάρχης και οι κ. βουλευτές, επίσης, όντας παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, είμαι σίγουρος ότι επίσης θα προβούν στις ανάλογες ενέργειες και οχλήσεις για τη λύση των ζητημάτων που τέθηκαν.  Προφανώς και δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με την υποστελέχωση των Δήμων μας ή με την άναρχη χωροθέτηση ανεμογεννητριών ή τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρειά μας, ωστόσο γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, στο μέτρο πάντα του δυνατού. Η Π.Ε.Δ. έχει καταφέρει πολλά και μαζί με τους 25 Δήμους της Στερεάς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τον τόπο μας και κυρίως για τους πολίτες».