Ροή Άρθρων

ΨΗΦΙΣΜΑ για το πρόβλημα των πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων στην Κωπαΐδα

PDF μορφή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ                               Λαμία,  18/04/2019

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                   Αρ. πρωτ: 333

Δ/νση: Λεωνίδου 6 & Πατρόκλου

ΛΑΜΙΑ – 35100

τηλ.: 22310 27368

fax : 22310 24428

Ε-mail : info@pedstereas.gr

 

Προς : 

  1. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,
  2. ΕΛΓΑ
  3. ΜΜΕ

 

Κοιν:

  1. ΔΣ ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας
  2. Δημάρχους Στερεάς Ελλάδας

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ

του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

για το πρόβλημα των πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων στην Κωπαΐδα.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε, σήμερα την 16η Απριλίου 2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:30 π.μ. στα Γραφεία της Π.Ε.Δ.,  στη Λαμία, μετά την με αρ. πρωτ.: 310/11-04-2019 πρόσκληση του κου Υπερήφανου Λουκά, Δημάρχου Ορχομενού και Προέδρου του Δ.Σ., σε νόμιμη απαρτία, διότι από τα είκοσι ένα (21) μέλη ευρέθησαν παρόντα δεκατέσσερα (14).

Κατά την 5η/2019 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας  ο Δήμαρχος Λοκρών και Μέλος του ΔΣ, κ. Λιόλιος έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος κι έθεσε προς συζήτηση, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην Κωπαΐδα.

«Με αγανάκτηση και πικρία διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει προβεί σε κανένα μέτρο ή τουλάχιστον σε κανένα αποτελεσματικό μέτρο, για να είμαι ακριβοδίκαιος, για την αποστράγγιση της Κωπαΐδας. Αποτέλεσμα; Η φυτική παραγωγή να καταστρέφεται, οι αγρότες να αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους, τα εισοδήματά τους να μηδενίζονται και οι υποχρεώσεις τους να σωρεύονται. Πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητοποίηση από την Περιφέρεια για να λυθεί το πρόβλημα, έστω την ύστατη ώρα και παράλληλα, το ίδιο άμεσα, θα πρέπει να κινηθούν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να καταγράψουν τις ζημιές και να προβούν σε αποζημιώσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιόλιος.  

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Δημοτική Σύμβουλος Λεβαδέων, κα Κοσκοβόλη, η οποία είπε: «Στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, το τελευταίο διάστημα, έχουμε αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα, που έχει προκύψει από τις πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις της Κωπαΐδας και έχει ως συνέπεια την απώλεια εισοδήματος από τους αγρότες και μάλιστα από κοινού με τις μειοψηφικές παρατάξεις. Για την επίλυση του προβλήματος έχει ζητηθεί η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία του αρμόδιου εκπροσώπου της Περιφέρειας. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης για τον σκοπό αυτό με την Περιφέρεια, ώστε να υπάρξει συντονισμός διαχείρισης του θέματος και με τους άλλους ομόρους ΟΤΑ».

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Υπερήφανος επεσήμανε: «Η περιοχή ήρθε αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα και γι’ αυτό έχει κηρυχθεί μάλιστα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι αναγκαία η συνεργασία των όμορων Δήμων με την Περιφέρεια για να υπάρχει συντονισμός και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ορθή διαχείριση του Κωπαϊδικού Πεδίου».

Σε συνέχεια των παραπάνω και μετά από διαλογική συζήτηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

 

Ψήφισμα της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για το πρόβλημα των πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων στην Κωπαΐδα.

Δεδομένης της άκρως προβληματικής κατάστασης στην Κωπαΐδα με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις, που δεν επιτρέπουν στους αγρότες να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους, με αποτέλεσμα να υφίστανται οικονομική καταστροφή, θα πρέπει άμεσα:

  1. Η Περιφέρεια να αναλάβει ενέργειες  για να δοθεί μια αποφασιστική λύση στο πρόβλημα.
  2. Να υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους, που «ακουμπούν» στην Κωπαΐδα, καθώς και με εκπροσώπους των αγροτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την εκπόνηση ενός Σχεδίου για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση του Κωπαϊδικού Πεδίου, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.
  3. Να υπάρξει κινητοποίηση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών και την έναρξη της διαδικασίας καταβολής αποζημιώσεων.

 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

 

 

 

ΚΑΤΣΙΦΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

 

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ       ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

 

 

ΤΑ ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

 

ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

ΑΝΤΙΠ/ΔΡΟΣ Δ.Σ.

 

ΛΙΟΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΚΡΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

ΨΑΘΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

ΚΟΣΚΟΒΟΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

ΚΩΣΤΑΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

ΡΟΥΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.