Ροή Άρθρων

Δελτίο τύπου 11ης/2024 συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας

PDF μορφή

 

27 Αυγούστου 2024


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«11η συνεδρίαση Διοικητικού Συμβούλιου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας – Ενημέρωση για πρόσκληση ΕΣΠΑ για εξοπλισμό πολιτικής προστασίας – Απόφαση κατά της ίδρυσης ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον χώρο του ανενεργού λατομείου της εταιρείας «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στη Χαλκίδα»

 

Στη Λαμία, στις 26 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε η 11η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπανός καθώς επίσης και Δήμαρχοι, μη Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ..

Αρχικά, ο κ. Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για την ενεργοποίηση της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων, που αφορά την προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων σε θέματα πολιτικής προστασίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στερεά Ελλάδα 2021-2027. Ο κ. Σπανός ανακοίνωσε ότι αν και προβλέπεται στην πρόσκληση, κατανομή του προϋπολογισμού 60-40 σε Δήμους και Περιφέρεια, αντίστοιχα, μετά από συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ., κ. Σουλιώτη αποφασίστηκε στους Δήμους να διατεθεί το 70% του προϋπολογισμού της πρόσκληση, ήτοι ποσό 7.000.000 €. Ο κ. Σουλιώτης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και πρότεινε στους Δημάρχους να υπάρξει μεταξύ τους συμφωνία, έτσι ώστε το διατιθέμενο ποσό να ισοκατανεμηθεί σε όλους τους Δήμους, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αποκλεισμού Δήμου από τη χρηματοδότηση. Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι παριστάμενοι Δήμαρχοι συμφώνησαν με το προτεινόμενο μοντέλο κατανομής των πόρων και συζήτησαν με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, κ. Λέμα και κ. Κούτσικο, για τεχνικά ζητήματα της πρόσκλησης, ούτως ώστε να υποβληθούν πλήρεις προτάσεις και να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγησή τους.

Στη συνέχεια, συζητήθηκε το θέμα του ενδεχομένου εγκατάστασης και λειτουργίας ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον χώρο του ανενεργού λατομείου της εταιρείας «ΑΓΕΤ Ηρακλής», στη Δημοτική Ενότητα Αυλίδας. Η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κα Βάκα και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, κ. Σπύρου ενημέρωσαν το Σώμα σχετικά με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Δημοτικό τους Συμβούλιο και ζήτησαν τη στήριξη της Π.Ε.Δ.. Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Δελφών, κ. Ταγκαλής αναφέρθηκε στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ζήτησε από όλους να συμμετέχουν στη διαβούλευση για την κατά νόμο προβλεπόμενη επικαιροποίησή του. Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, κ. Σουλιώτης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός των Δήμων και του Φο.Δ.Σ.Α. για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα είναι απολύτως σαφής και συγκεκριμένος και βάσει του σχεδιασμού αυτού κινήθηκε ο φορέας καθ’ όλο το διάστημα έως σήμερα. Τόνισε ότι στον Πε.Σ.Δ.Α. δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ιδιωτική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), αλλά αντίθετα υπάρχει ένας αναλυτικός σχεδιασμός για τις  δημόσιες Μ.Ε.Α. που πρέπει να λειτουργούν. Ζήτησε να δοθούν άμεσα οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις και να υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπονται στον σχεδιασμό του Φορέα, καθώς το κόστος της διαχείρισης έχει εκτοξευτεί και αν δε δοθούν λύσεις θα προκύψουν νέα αδιέξοδα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. αποφάσισε ομόφωνα να διατυπώσει την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικής Μ.Ε.Α. στη Δ.Ε. Αυλίδας, να δηλώσει την πλήρη στήριξη των πρωτοβουλιών του Δήμου Χαλκιδέων επί του θέματος και να ζητήσει την πιστή εφαρμογή του Πε.Σ.Δ.Α. Στερεάς Ελλάδας, όπως αυτός κάθε φορά εγκρίνεται από τα αρμόδια Όργανα και ισχύει.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, τέλος, αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λιβαδειάς, στις 18 Σεπτεμβρίου.