Ροή Άρθρων

Ψήφισμα από τη κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΕΔ και του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α .

PDF μορφή

Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών - Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας ΑΕ των ΟΤΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας & του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Στερεάς Ελλάδας ΑΕ των ΟΤΑ, τα οποία παραβρέθηκαν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση στη Λαμία με αντικείμενο τη συζήτηση επί του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο βρίσκεται προς διαβούλευση, αποφάσισαν ομόφωνα τα παρακάτω : - Το νέο ΕΣΔΑ εισάγει καινοτόμες ενέργειες και δράσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων. - Η δυνατότητα των Δήμων για την ανάπτυξη και υποστήριξη ενός αποκεντρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει να συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους. - Για την επίτευξη αυτού του σκοπού απαιτείται η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης προκειμένου να προσδιοριστούν οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. - Ειδικότερα για τις χρηματοδοτήσεις από διαφορετικές πηγές και τη ροή τους, θα πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση και διαχείρισή τους από ένα Υπουργείο. - Ζητείται η νομική μορφή των Φο.Δ.Σ.Α, να αποφασίζεται από τους ίδιους τους Δήμους, δίνοντας την δυνατότητα σε κάποιους της διαφορετικής επιλογής. - Σχετικά με τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων και εγκαταστάσεων, η Περιφέρειά μας με ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Φο.Δ.Σ.Α όσο και των Δήμων, έχει ταχθεί υπέρ της δημόσιας χρηματοδότησης και όχι μέσω ΣΔΙΤ. - Για αυτόν τον λόγο ζητούμε την συνέχιση όλων των ενταγμένων και ώριμων έργων μικρής κλίμακας της Περιφέρειάς μας και ειδικότερα τη συνέχιση αυτών της Θήβας & Φωκίδας. - Ζητείται η παράταση της διαβούλευσης, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας και των αλλαγών που επιφέρει το νέο ΕΣΔΑ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, δεδομένου ότι στις 18, 19 & 20 Ιουνίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η 9η Σύνοδος των Φο.Δ.Σ.Α στη Χερσόνησο Κρήτης, όπου οι Δήμοι & Φο.Δ.Σ.Α με τα συναρμόδια Υπουργεία ΠΑΠΕΝ & Εσωτερικών - Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα συμμετάσχουν με κύριο θέμα το νέο ΕΣΔΑ. Το παρόν ψήφισμα να σταλεί προς τα συναρμόδια Υπουργεία, την ΚΕΔΕ, να κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση και να δοθεί στη δημοσιότητα.

Λαμία 9 Ιουνίου 2015