Ροή Άρθρων

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας για τη μη εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών και την άμεση αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου

PDF μορφή

           

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ                                                  Λαμία,  2 /4/2021

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                                      Αρ. πρωτ:  223

Δ/νση: Λεωνίδου 6 & Πατρόκλου

ΛΑΜΙΑ – 35100

τηλ.: 22310 27368

fax : 22310 24428

Ε-mail : info@pedstereas.gr

 

Προς : 

  1. Πρωθυπουργό της Ελλάδας,  κ. Μητσοτάκη
  2. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σκρέκα
  3. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη
  4. Πρόεδρο Ολομέλειας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Δρ. Α. Δαγούμας

 

Κοιν:

  1. Πρόεδρο ΚΕΔΕ, κ. Παπαστεργίου
  2. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπανό
  3. Δημάρχους Στερεάς Ελλάδας
  4. Δ.Σ. ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας
  5. ΜΜΕ Στερεάς Ελλάδας

 

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας για τη μη εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών και την άμεση αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε, σήμερα την 30η Μαρτίου 2021, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00 μ., μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά την με αρ. πρωτ.: 208/24-3-2021 πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ., κ. Σουλιώτη, Δημάρχου Καρπενησίου σε νόμιμη απαρτία, διότι από τα είκοσι ένα (21) μέλη ευρέθησαν παρόντα δεκαέξι (16).

Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν  οι κ.κ.: 

  1.  

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

  1.  

ΨΑΘΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

ΑΝΤΙΠ/ΔΡΟΣ Δ.Σ.

  1.  

ΣΤΙΒΑΚΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ - ΕΛΑΤΕΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1.  

ΤΑΓΚΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1.  

ΛΙΟΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1.  

ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1.  

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1.  

ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΜΗΣ  - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1.  

ΖΕΚΕΝΤΕΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΚΡΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1. 10.  

ΧΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1. 11.  

ΒΑΚΑ ΕΛΕΝΗ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1. 12.  

ΣΥΡΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ - ΑΡΑΧΩΒΑΣ - ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1. 13.  

ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1. 14.  

ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1. 15.  

ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1. 16.  

ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

Απουσίαζαν οι:

  1.  

ΚΟΝΤΖΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.

  1.  

ΣΥΚΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1.  

ΡΟΥΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1.  

ΓΚΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

  1.  

ΚΩΣΤΑΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

οι οποίοι δεν ήταν παρόντες αν και νόμιμα κλήθηκαν.

Στη συνεδρίαση, λόγω της σημαντικότητας του θέματος της ημερήσιας διάταξης, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός.

Επίσης, συμμετείχαν και προσυπογράφουν το παρόν ψήφισμα οι κάτωθι οι Δήμαρχοι, οι οποίοι δεν αποτελούν Μέλη του Δ.Σ.:

1.

ΚΑΡΔΑΜΠΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

2.

ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

3.

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

4.

ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

5.

ΤΑΓΚΑΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

6.

ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

7.

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

 

Ο Πρόεδρος, κ. Σουλιώτης εισήγαγε προς συζήτηση το θέμα: “Συζήτηση και λήψη απόφασης για τον συντονισμό των δράσεων της Π.Ε.Δ. και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τη διακοπή της άναρχης χωροθέτησης ανεμογεννητριών και τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης” και το Σώμα μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα (αρ. απόφασης 22/2021) την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

 

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας για τη μη εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών και την άμεση αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου

 

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παράγεται ήδη το 41% της συνολικής αιολικής ενέργειας της χώρας μας με εγκατεστημένη ισχύ 1.678 MW, όταν άλλες Περιφέρειες έχουν λιγότερα από 50 MW!

Είναι προφανές ότι η Στερεά Ελλάδα «σηκώνει στις πλάτες της» ένα βάρος δυσανάλογο από αυτό που της αναλογεί τόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες, όσο και σε σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια, όπως αυτά έχουν θεσμοθετηθεί. Σε περιοχές όπως η Νότια Εύβοια και το μεγαλύτερο τμήμα της Βοιωτίας, που αποτελούν ήδη υπερκορεσμένες περιοχές, πληροφορούμαστε συνεχώς για νέες αδειοδοτήσεις. Στους χάρτες του παραρτήματος Ι αποτυπώνεται πλήρως η υφιστάμενη κατάσταση (χάρτης Α) και η μελλοντική κατάσταση (χάρτης Β), όταν προχωρήσει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Γίνεται αντιληπτό ότι έχει απολεσθεί πλήρως η αίσθηση του μέτρου και πρέπει άμεσα η δυσμενής αυτή προοπτική να ανατραπεί. 

Η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Δεν λαμβάνεται υπόψη αν μια περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «περιοχή natura», αν αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αν αποτελεί αρχαιολογικό χώρο. Δεν λαμβάνεται υπόψη αν η κάθε τοπική κοινωνία έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που πλήττεται καίρια και πολλές φορές ανατρέπεται, μέσω της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Δυστυχώς, μία μέτρηση των ανεμολογικών δεδομένων αρκεί για να υπερκεραστούν όλα τα παραπάνω και η ζυγαριά να γύρει – με κάθε νομιμότητα – υπέρ της - κατά βάση άναρχης - εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι διάτρητο, ενώ την ίδια στιγμή τα ειδικά χωροταξικά σχέδια μοιάζουν απαρχαιωμένα, μη δυνάμενα να ανταποκριθούν στα σημερινά δεδομένα θέτοντας όρους και όρια. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την απουσία πρόβλεψης αποφασιστικής γνώμης στις τοπικές κοινωνίες, καθιστούν τους Δήμους και τους κατοίκους απλούς θεατές στην όλη διαδικασία και επιτρέπουν την ανεμπόδιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, είτε σε ήδη υπερκορεσμένες περιοχές, είτε σε παρθένες περιοχές natura ή αμιγούς φυσικού κάλλους ή ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους.

Η ανωτέρω περιγραφόμενη νοσηρή κατάσταση επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη έγκριση του επενδυτικού σχεδίου “Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 MW” των εταιριών “ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ” και “EDP Renewables S.A.”, προϋπολογισμού 489 εκατ. €, από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), αλλά και από δεκάδες άλλες αδειοδοτήσεις αιολικών σταθμών μικρότερης ισχύος.

Σε καμία περίπτωση η Π.Ε.Δ. και οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας δεν τάσσονται κατά της αξιοποίησης των καθαρών πηγών ενέργειας. Παράλληλα όμως, σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να συνεχίσει η Στερεά Ελλάδα να αποτελεί την εύκολη λύση στη χωροθέτηση νέων ανεμογεννητριών, υπό το ισχύον ξεπερασμένο και αδύναμο θεσμικό πλαίσιο, πολλώ δε μάλλον όταν ήδη έχουν ξεπεραστεί, κατά πολύ, τα προβλεπόμενα όρια.

Με βάση τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. και οι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας – μη Μέλη του Δ.Σ. ζητούν από την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους Υπουργούς:

  1. Την άμεση αναστολή κάθε νέας αδειοδότησης και κάθε νέας εγκατάστασης ήδη αδειοδοτημένου αιολικού σταθμού.
  2. Την επανενεργοποίηση της διαδικασίας μόνο εφόσον ολοκληρωθούν σωρευτικά τα παρακάτω:
  • Η εκ βάθρων αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης και εγκατάστασης των αιολικών σταθμών καθώς και του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, με σκοπό να υπάρξουν αυστηρά κριτήρια και de facto περιορισμοί στο πλήθος και στη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών (π.χ. απαγόρευση εγκατάστασης σε περιοχές natura, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές αναγνωρισμένου φυσικού κάλλους, σε υπερκορεσμένες περιοχές, σε περιοχές φυσιολατρικού τουρισμού και αναψυχής, σε περιοχές που χρησιμοποιούνται για σκοπούς κτηνοτροφίας, κ.α.).
  • Η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς Ελλάδα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και να λαμβάνεται υπόψη τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούν.
  • Η θεσμοθέτηση αποφασιστικής γνώμης (με δικαίωμα άσκησης veto) για τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, μέσω απόφασης του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου. Η γνώμη να παρέχεται σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας.
  • Η θεσμική πρόβλεψη υποχρέωσης πλήρους αποκατάστασης των περιοχών στις οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες οι ανεμογεννήτριες, από τους ιδιοκτήτες τους μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής και τη θέση τους σε αχρηστία. Πρόβλεψη παρακράτησης ποσού από τους ιδιοκτήτες, το οποίο θα τους αποδίδεται, εάν και εφόσον, μεριμνήσουν για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής εγκατάστασης μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής της επένδυσης.
  • Η πρόβλεψη διαβούλευσης (ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση μέσω opengov.gr και διαβούλευση σε επίπεδο Δημοτικών και Περιφερειακού Συμβουλίου) σε κάθε στάδιο και σε κάθε επίπεδο πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

3. Τον άμεσο ορισμό συνάντησης αντιπροσωπίας της Π.Ε.Δ. και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την έκθεση και τη στοιχειοθέτηση των παραπάνω. Η αντιπροσωπία πενταμελής και θα αποτελείται από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, κ. Νίκο Σουλιώτη, τον Περιφερειάρχη, κ. Φάνη Σπανό και αιρετούς εκπροσώπους των αρμόδιων Επιτροπών και Οργάνων των δύο Φορέων.

 

 

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ   

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

 

 Παράρτημα Ι: Χάρτες αιολικών σταθμών

Α. Χάρτης αιολικών σταθμών σε λειτουργία (πηγή: energyregister.gr)

Β. Χάρτης αιολικών σταθμών ανεξαρτήτως σταδίου έγκρισης (ΕΠΟ, εγκατάστασης, λειτουργίας) (πηγή: energyregister.gr)

Φωτογραφίες: