Ροή Άρθρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: “Σε κοινή γραμμή οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για την προοπτική ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας"

PDF μορφή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Λεωνίδου 6 & Πατρόκλου – 35100, ΛΑΜΙΑ

Email : info@pedstereas.gr

Λαμία, 22 Ιανουαρίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Π.Ε.Δ., η συνάντηση αντιπροσωπείας της Αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου με αντικείμενο τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την προοπτική ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Την αυτοδιοίκηση της Στερεάς Ελλάδας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Υπερήφανος, ο Περιφερειάρχης, κ. Μπακογιάννης και οι Δήμαρχοι Λοκρών, κ. Λιόλιος (Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας της Π.Ε.Δ.), Λαμιέων, κ. Σταυρογιάννης, Λεβαδέων, κα Πούλου, Θηβαίων, κ. Νικολάου και Διρφύων – Μεσσαπίων, κ. Ψαθάς. Στη συνάντηση συμμετείχαν και Κυβερνητικοί βουλευτές της Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού.

Ο κ. Γαβρόγλου αρχικά παρουσίασε εν συντομία τις βασικές κατευθύνσεις της μεταρρύθμισης στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο στόχος μας δεν είναι να καταργήσουμε τα ΤΕΙ ή να μην επιτρέψουμε στους μαθητές να σπουδάσουν, απεναντίας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ει δυνατόν να φοιτήσουν όλοι οι μαθητές μας, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα για τη χώρα».

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Υπερήφανος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για το γεγονός ότι έκανε αποδεκτή την πρόκληση για διάλογο, ανέφερε: «Η Στερεά Ελλάδα κατά έναν περίεργο τρόπο αδικείται πολλαπλά. Αδικείται σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, σε επίπεδο υποδομών αλλά και στον τομέα της παιδείας. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που δεν έχουμε Πανεπιστήμιο, ωστόσο η κατάσταση αυτή θα πρέπει να ανατραπεί και με την αρωγή και καθοδήγηση του Υπουργείου σας να τεθούν στέρεες βάσεις, ούτως ώστε να ιδρύσουμε ένα καινοτόμο και συνάμα βιώσιμο Πανεπιστήμιο. Ως Στερεά, αναγνωρίζουμε τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και θεωρώ πως είμαστε πλέον πολύ ώριμοι για να αποκτήσουμε και να στηρίξουμε το δικό μας Πανεπιστήμιο. Αποδεικνύουμε και σήμερα ότι οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης είναι ενωμένοι και βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τη λαϊκή απαίτηση των συμπολιτών μας».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Μπακογιάννης, ο οποίος είπε: «Όλοι σ’ αυτήν την αίθουσα πιστεύουμε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω της ίδρυσης ενός νέου Πανεπιστημίου, θα προάγει την καινοτομία, την ποιότητα και την εξέλιξη της Στερεάς Ελλάδας και παράλληλα θα αποτελέσει ανάχωμα στη “διαφυγή  μυαλών” από τον τόπο μας προς τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα και το εξωτερικό. Έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ως Περιφέρεια, και ένα αυτοδύναμο και ισχυρό Πανεπιστήμιο θα μας επιτρέψει να τα εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά», ενώ συμπλήρωσε: «Όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, επομένως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι πολίτες και οι μαθητές της Στερεάς Ελλάδας να είναι λιγότερο ίσοι σε σχέση με τους υπόλοιπους. Εμείς ως Αυτοδιοίκηση μπορούμε να βοηθήσουμε οικονομικά, αλλά και με την παροχή προσωπικού στο νέο Πανεπιστήμιο και να βάλουμε όλοι πλάτη, ώστε το εγχείρημα να πετύχει».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις όλων των παρευρισκόμενων Δημάρχων, οι οποίες είχαν ως κοινή συνισταμένη την αναγκαιότητα της ίδρυσης ενός αυτοδύναμου Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα και τις θετικές επιπτώσεις, που αυτή θα έχει στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Παράλληλα, εκφράστηκε η σύμπνοια με την πρόταση του Υπουργού για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή η συνέχιση της λειτουργίας των  τμημάτων τουλάχιστον στις 5 πόλεις, που αναπτύσσει δραστηριότητα σήμερα το ΤΕΙ και η διατήρηση ή η αύξηση των θέσεων εργασίας (εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό), αλλά και του αριθμού των φοιτητών.

Ο κ. Γαβρόγλου στη δευτερολογία του εξήγησε πως καταρχάς δεν υπάρχει τίποτα οριστικό, καθώς το πόρισμα της Επιτροπής, που συστάθηκε για την αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και η οποία είναι αρμόδια να καταθέσει τις προτάσεις της στο Υπουργείο, δεν έχει ολοκληρωθεί. «Σύμφωνα με την έως τώρα αξιολόγηση, η οποία γίνεται αμιγώς με ακαδημαϊκά κριτήρια, το ΤΕΙ Στερεάς δεν μπορεί, κατά τη δεδομένη στιγμή, να μετεξελιχθεί σε Πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό το λόγο τείνουμε προς την κατεύθυνση να το δυναμώσουμε, θέτοντάς το υπό την ομπρέλα ενός δυνατού Πανεπιστημίου, όπως αυτό της Θεσσαλίας», ανέφερε ο Υπουργός.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Μπακογιάννης ο οποίος τόνισε πως αποτελεί πεποίθηση όλων των παρευρισκόμενων ότι το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει τη «μαγιά» για τη δημιουργία του ομώνυμου Πανεπιστημίου και ζήτησε από τον Υπουργό να συσταθεί μια δεύτερη Επιτροπή, που θα αποτελείται από εκπροσώπους της Στερεάς, με σκοπό να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό.

Ο Υπουργός απέρριψε αυτή την πρόταση, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι το οποιοδήποτε πόρισμα θα τεθεί σε διαβούλευση και υπό την έγκριση της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών και δεν θα υιοθετηθεί, σε καμία περίπτωση, αν υπάρξει αντίθεση.

Οι αυτοδιοικητικοί σε πλήρη σύμπνοια μεταξύ τους, αλλά και με τους συμμετέχοντες βουλευτές, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποκτήσει η Περιφέρεια ένα Πανεπιστήμιο αντάξιο με τις εξαιρετικές δυνατότητές της και τα σημαντικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, είτε αυτό γίνει στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας του Υπουργείου Παιδείας, είτε παράλληλα με αυτή.