Ροή Άρθρων

Δελτίο Τύπου 9ης/2016 συνεδρίασης Δ.Σ. Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας

PDF μορφή

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 9η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στα γραφεία της, στη Λαμία. Η συνεδρίαση ήταν διευρυμένη καθώς είχαν προσκληθεί σε αυτή όλοι οι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας. Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Λουκάς Υπερήφανος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης. Αναφερόμενος στο βασικό θέμα της συνεδρίασης, σχετικά με τη συγχώνευση και την κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όπως παλιά είχαμε το κράτος των Αθηνών τώρα θα έχουμε το κράτος των Πρωτευουσών των Νομών. Είναι απαράδεκτο, στη σκληρή αυτή οικονομική κρίση που βιώνουμε, να αναγκάζουμε τους πολίτες και τους επαγγελματίες να επιβαρύνονται οικονομικά, να καταπονούνται σωματικά και ψυχικά και να χάνουν πολύτιμο χρόνο εργασίας αναγκαζόμενοι να κάνουν σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρο ταξίδι για να εξυπηρετηθούν από τα υποθηκοφυλακεία που προβλέπεται να λειτουργούν».

Στη συνέχεια ο κ. Υπερήφανος έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, κ. Μακρυγιάννη ο οποίος παρουσίασε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση και παρείχε ολοκληρωμένη πληροφόρηση, προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές του προβλήματος. Ο κ. Μακρυγιάννης στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα αναρτήθηκε προς διαβούλευση μόλις για το χρονικό διάστημα των πέντε (5) ημερών και υποστήριξε πως η μετάβαση από τα άμισθα στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία  θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδο τουλάχιστον δύο (2) ετών για να μεταφερθούν τα αρχεία, να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό σύστημα και να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο.

Το σύνολο των Δημάρχων και των Μελών του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας τάχθηκε υπέρ της ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς και αποφασίστηκε ομόφωνα η υποστήριξη της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος έως την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. τηρώντας στάση υπευθυνότητας αποφάσισε ό,τι σε περίπτωση που κρίνει η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κατάργηση/ συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων, θα πρέπει απαραιτήτως με το νέο καθεστώς να προβλέπεται η λειτουργία υποθηκοφυλακείων τουλάχιστον στις παρακάτω πόλεις ανά Περιφερειακή Ενότητα:

  • Βοιωτία: Λιβαδειά και Θήβα.
  • Εύβοια: Χαλκίδα, Ιστιαία, Κύμη και Κάρυστος.
  • Ευρυτανία: Καρπενήσι.
  • Φθιώτιδα: Λαμία, Αταλάντη, Δομοκός και Σπερχειάδα.
  • Φωκίδα: Άμφισσα και ένα στον Δήμο Δωρίδας (το πιο βιώσιμο) λόγω του ανάγλυφου της περιοχής.

Τέλος, οι Δήμαρχοι δεσμεύτηκαν ότι, εφόσον απαιτηθεί, θα παραχωρήσουν οι ίδιοι χώρους και θα παρέχουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να λειτουργήσουν τα ανωτέρω υποθηκοφυλακεία.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, κ. Υπερήφανος αναφέρθηκε στην οριστική επίλυση του προβλήματος που είχε προκύψει με την αγορά των γραφείων που είχε γίνει από την πρώην ΤΕΔΚ Ν. Ευβοίας στη Χαλκίδα. «Με συντεταγμένες ενέργειες του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου και της αρμόδιας επιτροπής καταφέραμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε την Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας από την σύστασή της, το 2011. Πλέον, η Π.Ε.Δ. έχει στην ιδιοκτησία της τα γραφεία, έχει εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών και επιπλέον έχει έλθει σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την εξόφληση και της τελευταίας υποχρέωσης. Δεν σας κρύβω ότι αν δεν λυνόταν το θέμα, δεδομένης της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης και του υψηλού ποσού που είχε συσσωρευτεί από τους τόκους τόσων ετών, η Π.Ε.Δ. με μαθηματική ακρίβεια θα κινδύνευε με πτώχευση το επόμενο χρονικό διάστημα. Αντί αυτού, καταφέραμε να τακτοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις αποφεύγοντας παράλληλα την επιβάρυνση των τόκων όλων αυτών των ετών. Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος για την αγαστή μας συνεργασία, ενώ επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον Δήμαρχο Διρφύων – Μεσσαπίων, κ. Ψαθά για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την επιτάχυνση των διαδικασιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Υπερήφανος.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την έγκριση της προμήθειας των φαρμάκων, που θα μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων της Στερεάς Ελλάδας σε μια κίνηση ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης της Ένωσης των Δήμων.