Ροή Άρθρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «4η συνεδρίαση Διοικητικού Συμβούλιου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας»

PDF μορφή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«4η συνεδρίαση Διοικητικού Συμβούλιου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας»

Στη Λάμια συνεδρίασε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη συνεδρίαση ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Περγάλιας, Δήμαρχος Τανάγρας ενημέρωσε το Σώμα ότι ο Δήμος βρίσκεται σε μία διαδικασία αποτροπής κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΒΕΑ) στο Δήμο Τανάγρας στη θέση «Κεραμιδέζα». Τόνισε ότι ο Δήμος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να προστατέψει την περιοχή από την πλήρη υποβάθμιση και τους δημότες από τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. αποφάσισε ομόφωνα τη δήλωση πλήρους συμπαράστασης στον αγώνα και τις προσπάθειες του Δήμου Τανάγρας και τη δεσμεύτηκε να σταθεί αρωγός και συμμέτοχος σε κάθε εκδήλωση αποτροπής κατασκευής του ΧΥΤΒΑ, που θα σχεδιαστεί από τον Δήμο Τανάγρας, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των πολιτών της περιοχής για μία ζωή με καθαρό περιβάλλον, ασφάλεια και χωρίς ασθένειες προκαλούμενες από ρυπογόνες δραστηριότητες.

Επιπλέον, αναδείχθηκε το θέμα της διακοπής της ροής απόδοσης του αναλογούντος ειδικού τέλους από τους υπόχρεους παραγωγούς Α.Π.Ε. στους Δήμους για τουλάχιστον έναν χρόνο και αποφασίστηκε η παρέμβαση της Π.Ε.Δ. στα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης δήλωσε: «Δε θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των Δήμων μας. Για όλα τα ζητήματα τοπικής σημασίας, οι Δήμοι εκφράζοντας τη βούληση των δημοτών, πρέπει απαραιτήτως να έχουν αποφασιστική γνώμη. Κανένας Δήμος, κανένας Δήμαρχος, κανένας αιρετός δεν θέλει το κακό του τόπου του. Αντίθετα, όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά, χωρίς αποφασιστική γνωμοδότηση των τοπικών κοινωνικών - μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων - σίγουρα δεν αξιολογούνται πλήρως και ορισμένες φορές δεν αξιολογούνται ορθά, όλες οι πτυχές της εφαρμογής πολιτικών. Για τα συγκεκριμένα ζητήματα θα υπάρξουν οχλήσεις προς τους αρμόδιους φορείς για να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις, προς όφελος των πολιτών και των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας».