Ροή Άρθρων

ΨΗΦΙΣΜΑ Yπέρ της εφαρμογής των προβλέψεων του Πε.Σ.Δ.Α. Στερεάς Ελλάδας και κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας ιδιωτικής MEA στον χώρο του ανενεργού λατομείου της εταιρείας «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στη Δ.Ε. Αυλίδας στον Δήμο Χαλκιδέων

PDF μορφή

                      

     ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ                                                       Λαμία 02/09/2024

           ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                                     Αρ. πρωτ. 637

Δ/νση

:

Λεωνίδου 6 & Πατρόκλου

 

 

 

 

 

35132 - Λαμία

 

 

 

Τηλ.

Ε-mail

:

:

22313 50178

info@pedstereas.gr

 

 

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας

Υπέρ της εφαρμογής των προβλέψεων του Πε.Σ.Δ.Α. Στερεάς Ελλάδας και κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον χώρο του ανενεργού λατομείου της εταιρείας «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στη Δ.Ε. Αυλίδας στον Δήμο Χαλκιδέων

 

Ένα σύνολο πληροφοριών συγκλίνουν στο γεγονός ότι σχεδιάζεται και έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος στο Υπ.ΠΕΝ, από εταιρία του ομίλου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, για αδειοδότηση ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), στις σχολάζουσες εγκαταστάσεις των Τσιμέντων Χαλκίδας, στη Δ.Ε. Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων.

Είναι προφανές ότι η έγκρισή του θα ανατρέψει πλήρως τον προγραμματισμό του μόνου αρμόδιου φορέα σχεδιασμού και διαχείρισης έργων αυτής της μορφής, δηλαδή του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του οποίου έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση η Μ.Ε.Α. και ο Χ.Υ.Τ.Υ. για τον Δήμο Χαλκιδέων και τους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου, στη θέση «ΠΕΙ Δοκού», σύμφωνα με τον εν εξελίξει Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Στερεάς Ελλάδας.

Εξάλλου το χωρικό σημείο του σχολάζοντος εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ είναι το πλέον ακατάλληλο για τέτοιου είδους δραστηριότητες και μάλιστα τόσο μεγάλης κλίμακας, γιατί ευρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Χαλκίδας, του Δήμου Χαλκιδέων και όλης της Π.Ε. Ευβοίας, κοντά σε  πυκνοκατοικημένες περιοχές και συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αυλιδείας Αρτέμιδας. Πιθανή λειτουργία ΜΕΑ, θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά, δημιουργώντας ένα μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, όλη την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον η λειτουργία ΜΕΑ στο συγκεκριμένο σημείο, έρχεται σε αντίθεση με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής.

Κατά συνέπεια θεωρούμε δικαιολογημένες τόσο την άμεση αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων και το ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε, το οποίο και προσυπογράφουμε, όσο και την εύλογη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας προς την οποία δηλώνουμε την συμπαράστασή μας.

Επιπρόσθετα απαιτούμε από την κυβέρνηση:

Να στηριχτεί από τα συναρμόδια Υπουργεία η λύση που έχει προκριθεί από το Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας και έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση (διαδημοτική Μ.Ε.Α. και Χ.Υ.Τ.Υ. στο ΠΕΙ Δοκού), με επίσπευση των διαδικασιών και με την εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων.

Να απορριφθεί ανεπιφύλακτα κάθε σκέψη για αδειοδότηση και λειτουργία Μ.Ε.Α. στη θέση του σχολάζοντος εργοστασίου τσιμέντου της Χαλκίδας, γιατί αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον καταστατικό χάρτη της αυτοδιοίκησης και τον πυρήνα των αρχών και των αξιωμάτων που διέπουν τη λειτουργία της, τα οποία επιτάσσουν την διαχείριση των τοπικών ζητημάτων σε τοπική βάση, στα όρια της χωρικής αρμοδιότητας κάθε αυτοδιοικητικού φορέα.

  

 

Ο Πρόεδρος

της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων

Στερεάς Ελλάδας

 

 

 

 

Νικόλαος Σουλιώτης

Δημ. Σύμβουλος Καρπενησίου